Skip to main content
welk vastgoed kopen

29 september 2023

Welk vastgoed kopen?

Leestijd – 2 min

Zoals de beroemde Amerikaanse president en Nobelprijs winnaar Theodore Roosevelt het verwoorde: “vastgoed is de basis van rijkdom”.

Maar welk vastgoed koop je dan want hij zei ook dat je een “weloverwogen keuze moet maken”. Ik ga er even van uit dat je vastgoedaandelen en dergelijke links laat liggen en dat je effectief in “bakstenen” wil beleggen. (mijn redenering voor aandelen kan je hier vinden).

 1. Investeer al vanaf 10.000 EUR!
 2. Tweede verblijf?
 3. Rendement!

1. Investeer al “vanaf” 10.000 EUR

Als je rechtstreeks wil investeren in echt vastgoed dan heb je een zee van keuzes maar alles start met het kapitaal dat je ter beschikking hebt. Als je op je eentje wil investeren in vastgoed, dus zonder partners, dan kan dat al in principe vanaf ongeveer 10.000 EUR. Voor heel veel mensen is 10.000EUR een hele hoop geld maar dat is volgens mij echt wel het minimum dat je nodig zal hebben. Dat zal dus betekenen dat je serieus zal moeten sparen door veel minder uit te geven en meer te verdienen. Hoe je dat kan doen een apart topic maar daar zal je voor moeten zorgen.

Eens je dat minimum hebt bereikt zijn er een aantal mogelijkheden. En dat is een keuze die je moet maken en afhankelijk van de situatie van dat moment maar hier zijn een aantal mogelijkheden:

 

1. Autostaanplaats of garage: vanaf 7.500 EUR + kosten

Op relatief goedkope locaties heb je al autostaanplaatsen voor 7.500 EUR. Wees hier wel voorzichtig mee want wat een goede locatie kan van de ene dag op de andere een slechte locatie worden.

Zo ken ik iemand die een “extra” staanplaats had gekocht in een nieuwbouwcomplex in Geel, vlak bij het station, met de bedoeling die te verhuren aan mensen die de trein nemen en een eigen (gegarandeerde) staanplaats vlak in de buurt van het station willen hebben.

Op zich een goede investering tot… de plaatselijk supermarkt vlak in de buurt haar grote parking gratis en voor niets openstelde voor iedereen… waardoor natuurlijk de vraag naar staanplaatsen in rook opging en mijn collega nu met 2 staanplaatsen zit die niemand nog wil. Wees dus voorzichtig en doe een buurtonderzoek!

Indien je dan toch een toppertje hebt gevonden en die kan verhuren voor 50-75 EUR per maand (en ik weet ook dat sommige voor 100-150EUR per maand gaan maar die kosten ook meer dan 7.500 EUR) dan heb je wel mooi direct een als extra inkomen (die je ook weer kan “sparen” 😉 )

 

2. Studio.

Dit is een van mijn favoriete investeringsvormen. Studio’s kan je soms al kopen voor 75.000-80.000EUR.

Met je gespaarde 20.000 EUR heb je normaal gezien voldoende als eigen inbreng voor een aankoop en voor het betalen van notaris en bankkosten. De rest zou je moeten kunnen lenen. Ga wel op voorhand goed na of er nog herstellingswerken zijn en hoeveel huurinkomsten je kan krijgen. Dit kan via een plaatselijke makelaar of SVK.

Je moet er hier wel rekening mee houden dat je je huurinkomsten waarschijnlijk volledig zal nodig hebben om je lening af te betalen. Hou gewoon in je achterhoofd dat ooit je lening zal stoppen maar je huurinkomsten doorlopen én dat vastgoed meestal in waarde toeneemt.

 

3. Studentenkamers.
Hier hoor je de laatste tijd meer en meer over. Zelf heb ik geen studentenkamers omdat naar mijn mening de vraagprijzen iets te overdreven zijn en ik veel meer opportuniteiten zie in ander vastgoed. Maar dat is natuurlijk slechts mijn eigen mening.

2. Zou ik dit najaar toch een tweede verblijf kopen?

Een tweede verblijf (aan zee of in de Ardennen) is een populaire beleggingsvorm bij velen onder ons. We kopen dan “een appartementje aan zee” met de bedoeling het in de zomermaanden te verhuren en er in de andere seizoenen zelf naartoe te trekken. Ik denk dat je dit vooral moet doen wanneer je gek bent van de zee (of “de Ardennen”) want je zal toch veel doorzetting moeten hebben.

 • In de top maanden kan je er zelf niet naartoe want heb je de huurinkomsten nodig
 • Je hebt een 6-8 tal verschillende gezinnen die elk jaar je appartement huren (en hopelijk heel houden)
 • Je zal je verplicht voelen om er alle andere maanden van het jaar dikwijls naartoe te gaan
 • Je verplaatsingskosten en kosten ter plaatse zullen ook wel van je rendement afsnoepen.

Maar indien dit helemaal geen belemmering is, ga er dan gerust voor (maar kies je moment waarop je koopt – in die tijd van het jaar dat er minder aandacht is voor is).

3. Rendement!

In de appartement verhuur zijn er ook heel wat opties afhankelijk van welk type je wenst, de tijd die je er aan kan besteden en het risico dat je wil nemen. Meer daarover kan je hier lezen

Conclusie

 1. Je kan investeren in een staanplaats vanaf een goede 7.500EUR
 2. Met een startkapitaal van 20.000EUR kan je aan een kleine studio denken
 3. Een tweede verblijf is een optie als je de nadelen erbij wil nemen
 4. Doe je eigen onderzoek en loop niet te snel te hard van stapel

Meer weten:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Blijf net zoals mijn 2.000 andere volgers op de hoogte van mijn ervaringen. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief “De Vrijdagse Vastgoedvriend” en krijg mijn exclusieve tips, strategieën en ervaringen rechtstreeks in je mailbox.