Skip to main content
Welk vastgoed heeft het hoogste rendement

22 september 2023

Welk vastgoed heeft het hoogste rendement?

Leestijd – 2 min

Vastgoedinvesteringen kunnen een lucratieve investering zijn, maar de vraag blijft: welk type vastgoed biedt het hoogste rendement? Laten we deze vraag eens onder de loep nemen en de volgende mogelijkheden verkennen:

  1. Vastgoed flippen
  2. Vastgoedaandelen
  3. Verhuur
  4. Renovatie en verhuur

1. Vastgoed flippen: Niet voor iedereen?

Het ‘flippen’ van panden kan aantrekkelijk lijken, maar het is een strategie die doorgaans meer ervaring en toewijding vereist dan andere opties. Bovendien wordt dit vaak beschouwd als een actieve handelsactiviteit, met bijbehorende verplichtingen. Dit valt buiten het bereik van deze vergelijking, maar we komen er later zeker op terug.

2. Vastgoedaandelen: Een eenvoudige keuze?

Investeren in vastgoedaandelen is een minder intensieve benadering en vereist minder kennis en tijd om bij te houden. Zoals ze zeggen, “Tijd is Geld.” Minder tijd besteed aan investeringen betekent doorgaans minder opbrengst.

3. Verhuur: Een aantrekkelijke optie!

Investeren in panden die klaar zijn voor verhuur is actiever dan beleggen in aandelen, maar het biedt aanzienlijk potentieel voor rendement. Hierbij moet je echter keuzes maken: investeer je in kleine studio’s of in luxe duplexappartementen?

 

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan studio’s en één-slaapkamerappartementen, om verschillende redenen:

A. er is altijd vraag

B. een betere verhouding

C. meer flexibiliteit

Altijd Vraag:

Studio’s vallen in de categorie “betaalbaar” en hebben altijd een stabiele vraag. Over het algemeen is er minder leegstand in kleinere eenheden dan in grotere.

 

Betere Verhouding:

Het verhuren van een studio voor €500 per maand, gekocht voor €100.000, biedt doorgaans een beter rendement dan een 3-slaapkamerappartement dat voor €1.200 per maand wordt verhuurd en €325.000 kost. Met het budget voor één groot appartement van €325.000 kun je vaak drie studio’s kopen van €100.000 elk.

 

Flexibiliteit:

Investeren in meerdere aparte panden heeft voordelen. Als je ooit geld nodig hebt, kun je bijvoorbeeld één van de drie studio’s verkopen en de andere twee behouden. Dit in tegenstelling tot het moeten verkopen van een grotere investering en overblijven met onnodige liquide middelen.

4. Renovatie en verhuur: grootste potentieel!

Hoewel dit potentieel de meeste opbrengst kan opleveren, is het ook de meest tijdsintensieve optie die aanzienlijke kennis en ervaring vereist. Omdat dit onderwerp zo uitgebreid is, zal onze volgende nieuwsbrief hier dieper op ingaan. Zorg ervoor dat je je inschrijft om niets te missen!

Conclusie

  1. Time is money: renoveren kost het meeste tijd en vergt ervaring (wat ook tijd is) maar heeft het hoogste potentiële rendement
  2. Eerder 3 kleinere panden dan 1 groot
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Blijf net zoals mijn 2.000 andere volgers op de hoogte van mijn ervaringen. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief “De Vrijdagse Vastgoedvriend” en krijg mijn exclusieve tips, strategieën en ervaringen rechtstreeks in je mailbox.