Skip to main content
waar vastgoed j-kopen

15 september 2023

Waar vastgoed kopen?

Leestijd – 3 min

Binnen- of buitenland

Je leest online heel wat “advertenties” voor het kopen van vastgoed in het buitenland en dat kan je ding zijn.

Uw eerbiedwaardige auteur laat dit echter links liggen. Misschien heeft u daar goede ervaringen mee maar ikzelf volg een zeer eenvoudig principe: Ik investeer enkel in zaken die ik begrijp, die ik kan controleren en kan opvolgen.

Ik wil daarmee niet zeggen dat het beter is, enkel dat dit een bewezen concept is voor mijzelf en dat ik me daar goed bij voel. Soms kom ik natuurlijk in de verleiding om in het buitenland te investeren.

Of dan toch maar iets in Port Grimaud – Frankrijk?

Zo was ik afgelopen zomer in het zuiden van Frankrijk. Port Grimaud is een van die mooie plaatsjes waar we regelmatig zijn langs geweest en bij het zien van die gezellige “vissersmans”-huisjes gaat mijn investeerdershart sneller kloppen… “toch maar eens een van die huisjes kopen als investering?

 

Maar dan begint ook weer mijn vastgoedbrein parten te spelen… “investeren in een pand op 1200km van huis…” Ik weet ook wel, je kan dan op een plaatselijke dienstverlener rekenen om huurders te zoeken, herstellingen te laten uitvoeren,… en de rendementen die ze beloven doen je ook dromen (als dat klopt natuurlijk 😉 ) . “En indien het tijdens al die vakanties misschien eens een weekje niet verhuurd is, dan trek ik er met mijn gezin zelf naar toe…”

Investeer met een zin voor realiteit

Natuurlijk komt het dan net die week niet uit. En als ik dan toch eens die hoop tijd verspeel om (2 keer) die 1200km af te leggen is het waarschijnlijk om vast te stellen dat er weer een hoop werk aan is en ben je dus een slaaf van je pand.

Neen dus… gewoon investeren dicht in de buurt en een deel van de opbrengst gebruiken om eventueel volgend jaar een weekje een pandje te huren daar….

Waar investeren in België?

Investeren in België dus en dan meer bepaald dicht in de buurt. Voor mij zelf is dat ongeveer 45 minuten rond mijn woonplaats. Dat is voor mij de tijd die ik kan besteden om naar een pand te rijden zonder dat het een te grote last is. Toegegeven, ik heb ook panden die op meer dan 45 minuten van mijn woonplaats liggen maar dat is omwille van een aantal redenen:

  1. Een goede aankoopprijs
  2. Een goede verhuurprijs
  3. Een andere verhuurstrategie

En meestal een combinatie van deze drie redenen.

1. Een goede aankoopprijs

Indien ik afwijk van mijn “45 minuten regel” dan is er een grote kans dat een goede aankoopprijs de reden is. Een goed rendement start met een goede aankoopprijs. Dat is met alles zo. Een goede aankoopprijs is natuurlijk ook relatief. Het is steeds ten opzichte van wat je ervoor krijgt. Is het een kleine nieuwbouw of een 3-slaapkamer als volledige renovatie, en alles daartussen. Maar daarover later meer.

2. Een goede verhuurprijs

Een goede verhuurprijs is natuurlijk altijd in vergelijking met het eerste puntje van een goede aankoopprijs. Want een goede verhuurprijs voor een pand dat je te duur gekocht hebt…is nog altijd geen goede investering. Maar indien de aankoopprijs goed is én het een gewilde regio is voor de verhuurmarkt dan kan dit voor mij een reden zijn om mijn 45-minuten regel even te vergeten.

3. De verhuurstrategie

Stel dat ik een goede aankoopprijs heb gekregen en een goede verhuurprijs mogelijk is, dan wil dat nog steeds niet zeggen dat het plots op minder dan 45 minuten van mijn woonplaats ligt.

Hier komt dan één van de mogelijke verhuurstrategieën naar boven. Met name verhuren aan een SVK of Sociaal Verhuur Kantoor. Al zijn er wel een aantal zaken dat je dan eerst goed moet checken. Daarover later (veel) meer in een volgende nieuwsbrief maar hier alvast de belangrijkste zaken met betrekking tot het huidige onderwerp:

  1. Heeft het SVK interesse in het type pand op die locatie
  2. voldoet je pand aan de vereisten die het SVK heeft
  3. en hoeveel huur is het SVK bereid te betalen

Daarenboven kijk ik ook naar verschillende soorten panden maar ook waar het pand gelegen is (op microschaal). Wil je daar specifiek meer over weten, dan kan je dat in mijn ander bericht lezen.

Conclusie

Ik investeer in een regio

  1. die ik ken en kan opvolgen (enkel in Vlaanderen)
  2. die liefst op 45 minuten van mijn voordeur ligt (dan kan ik er snel naartoe)
  3. en als ik van punt 2 afwijk pas ik mijn verhuurstrategie aan
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Blijf net zoals mijn 2.000 andere volgers op de hoogte van mijn ervaringen. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief “De Vrijdagse Vastgoedvriend” en krijg mijn exclusieve tips, strategieën en ervaringen rechtstreeks in je mailbox.