Skip to main content

06 oktober 2023

Nooit vastgoed verkopen?

Leestijd – 2 min

Althans dat was ooit uitgangspunt, en ik moet toegeven… ik heb daar vorig jaar tegen gezondigd

Mijn uitgangspunt is dus tegenwoordig: wanneer vastgoed verkopen?

1. Wanneer vastgoed verkopen?

Sta me toe even bovenstaand voorval toe te lichten.

Een tweetal jaar geleden had ik een bouwgrond gekocht voor een rijhuis in een aangrenzende gemeente (Schriek). Een bouwgrond dat ik toevallig had gezien en dewelke ik moest en zou hebben (omdat het op slechts 5 minuten van mijn eigen woning was). Er kon een smal rijhuis op gebouwd worden met een gevelbreedte van ongeveer 6 meter en een zeer mooie bouwdiepte + verdieping + dakverdieping.

Echter is het er nooit van gekomen…

En de reden daarvoor is eenvoudig…tijdsgebrek

Ik zat toen namelijk in een periode dat ik veel te veel aan mijn hoofd had en een nieuwbouwhuis bouwen schoot er telkens aan in. Naar de architect gaan, plannen maken, laten goedkeuren,… Het kwam er gewoonweg niet van met als resultaat dat die bouwgrond dan maar bleef liggen (gelukkig was er geen bouwverplichting).

Toen heb ik dus een van mijn vastgoedlessen geleerd: koop vastgoed waarvan je weet dat je de tijd ervoor kan opbrengen.

wanneer vastgoed verkopen

Lang verhaal kort: bouwgrond terug verkocht en met de gerecupereerde investering een 1-slaapkamer appartement gekocht dat 2 maand later zou leegkomen. Dat appartement heb ik dan direct kunnen verhuren aan een Sociaal Verhuurkantoor (SVK) aangezien ik op dat moment geen tijd had om zelf veel te doen, weet je nog 😉

Gelukkig voor mij had ik natuurlijk de bouwgrond gekocht met een korting en heb ik die aan de volledige waarde kunnen doorverkopen. Daarenboven heb ik nog een deel van de aankoopkosten (registratierechten) kunnen recupereren.

Moraal van dit verhaal: verkoop vastgoed wanneer je er kapitaal hebt inzitten dat niets of niet veel opbrengt en investeer in vastgoed dat meer opbrengt.

Je zou kunnen zeggen dat na verloop van tijd de bouwgrond nog in waarde zal stijgen maar dat is ook zo in het geval van het 1-slaapkamer appartement. En dat appartement zorgt ondertussen ook nog voor huurinkomsten.

2. De exitstrategie

Zoals hierboven aangegeven heb ik hier een goede les uit getrokken die me behalve wat verloren tijd, gelukkig niets gekost heeft.

De andere lessen die ik hieruit geleerd heb:

  1. Wees niet ongeduldig (koop niet zomaar omdat iets op slechts 5 minuten afstand is)
  2. Zorg voor een exitstrategie: weet dus wat je met je aankoop zou doen (voor je koopt) en evalueer of je op dat moment voldoende tijd hebt om die strategie uit te voeren. Met mijn meest recente aankoop (een verbouwpand in Herenthout dat ik ga flippen) heb ik dat duidelijk wel. (Klik hier als je meer wil weten over flippen)
  3. Verkoop je vastgoed alleen om te investeren in ander vastgoed dat meer opbrengt.

3. Bonus: wanneer kan je ook nog je vastgoed verkopen?

Je kan ook overwegen om je vastgoed te verkopen wanneer je het rendement van de volgende 5 of 10 jaar in 1x kan maken.

Je kan je vastgoed bijvoorbeeld verhuren maar informeer het beste makelaarskantoor in de buurt ook dat je eventueel verkoopt aan x EUR. Waarbij de “x” het bedrag is waarvoor je altijd zou verkopen zonder nadenken. (Een pocket listing zoals ze in het Engels zouden zeggen).

Dan komt je vastgoed niet actief in de verkoop. Maar wanneer een makelaar een potentiële koper heeft die absoluut in het gebouw of in de straat wil wonen waar jou vastgoed ligt en daar een premium voor wil betalen, dan kan je mogelijks aan een mooie prijs verkopen.

Conclusie

  1. Verkoop alleen als je je investering meer kan laten opbrengen in een andere opportuniteit.
  2. Maak een exitstrategie en zorg dat je daar tijd voor hebt om die te realiseren
  3. Zet je vastgoed in een pocket listing.

Meer weten:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Blijf net zoals mijn 2.000 andere volgers op de hoogte van mijn ervaringen. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief “De Vrijdagse Vastgoedvriend” en krijg mijn exclusieve tips, strategieën en ervaringen rechtstreeks in je mailbox.