Skip to main content

20 oktober 2023

Vandaag was de beste dag van het jaar: 27.900 EUR besparing met registratierechten

Leestijd – 2 min

Wil je weten hoe een van mijn volgers zonet een besparing gedaan heeft van maar liefst 27.900 EUR, en dit op 1 dag?

 

We hebben dit gerealiseerd op 1 dag met de volgende stappen:

  1. Begrijpen van de situatie
  2. Registratierechten van 3% i.p.v. 12%
  3. Schatting van reële waarde ipv toekomstige waarde
  4. Echt rekenvoorbeeld

1. De situatie

Een van mijn volgers/partners is gestart met het verbouwen van een woning van zijn schoonvader. Hij zal hier na de verbouwing samen met zijn gezin in gaan wonen. Een woning die hij daarom ook zal overkopen van zijn schoonvader.

Hij was echter geschokt toen hij van zijn notaris vernam dat hij 33.000 EURO registratierechten moest betalen op de aankoop van deze woning. Daar was hij niet van op de hoogte en had hij niet in zijn budget voorzien. Logisch dat hij me even contacteerde.

2. Registratierechten 12% of 3%

Na wat vragen te stellen ben ik erachter gekomen dat hij 12% registratierechten zou moeten betalen op een woning van 275.000 EUR. Wat inderdaad 33.000 EUR is. Een berg geld dat je kwijt bent.

Er waren echter 2 zaken die hij kon doen om dat bedrag serieus naar beneden te krijgen.

Het grootste probleem was dat hij 12% registratierechten zou moeten betalen ipv 3% omdat de woning die bij wilde kopen niet zijn eerste eigendom was. Hij heeft namelijk al een appartement in Turkije.

Na wat doorvragen kwamen we er op uit dat hij van dat appartement in Turkije amper gebruik maakt (omdat hij in België woont). Voor die ene keer op een jaar dat hij naar Turkije gaat kon hij volgens mij veel beter iets huren op dat moment.  Op die manier hoeft hij niet de helft van zijn vakantie te spenderen aan het kuisen en onderhouden van zijn appartement en heeft hij voor een paar honderd euro een mooi, ruim appartement vlak in de buurt waar hij naartoe wil.

Hij heeft na ons gesprek onmiddellijk zijn notaris gebeld met de melding dat hij dat appartement in Turkije zal verkopen binnen de 2 jaar waardoor hij niet 12% maar slechts 3% registratierechten moet betalen op de woning die hij nu wil kopen. Dat was al een besparing van bijna 25.000 EUR! Daar kan je dikwijls een vakantieappartementje in Turkije van huren 😉.

3. Schatting van reële waarde i.p.v. toekomstige waarde

De volgende besparing heeft te maken met de waarde van de woning.

Hij had namelijk als verkoopwaarde de toekomstige waarde van de woning, na verbouwing doorgegeven. Die waarde was ook vergelijkbaar met de waarde van soortgelijke woningen in de buurt.

Echter was dat niet de waarde noch de prijs die hij had afgesproken met zijn schoonvader aangezien hij zelf instaat voor de verbouwing en de materialen nodig voor die verbouwing (+ nieuwe electrische installatie, isolatie, keuken, badkamer,…)

We hebben dus direct een officiële schatter laten komen die de waarde voor verbouwing nu in de staat voor start van verbouwing geschat heeft op 170.000 EUR. Dat is een pak minder dan de oorspronkelijk doorgegeven 275.000 EUR.

4. Echt rekenvoorbeeld

Dus samengevat, we hebben 100.000 van de officiële waarde afgekregen én de registratierechten van 12% naar 3% gekregen. Dat is 27.900 EUR in de pocket! “Daar kan je al eens van gaan eten”, zouden we dan in Vlaanderen zeggen waar ze ons die 12% durven aanrekenen.

Conclusie

Bekijk alle mogelijke manieren om toch aan 3% (en in sommige gevallen zelfs 1%) registratierechten te geraken. Ook al indien je daarvoor een appartement (in het buitenland) dient te verkopen en die twee weken dat je er echt gebruik van maakt, beter kan huren.

 

p.s. : ook vragen? Contacteer me dan, ik help je graag verder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Blijf net zoals mijn 2.000 andere volgers op de hoogte van mijn ervaringen. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief “De Vrijdagse Vastgoedvriend” en krijg mijn exclusieve tips, strategieën en ervaringen rechtstreeks in je mailbox.