Skip to main content

1 september 2023

Beleggen in vastgoed

Leestijd – 2 min

Beleggen in vastgoed is een onderwerp waar hele boekdelen mee gevuld kunnen worden. Daarenboven zijn de meeste zaken die u op het internet tegenkomt theoretische verhalen.

Dat is niet zo bij mij. Hier zal u onderwerpen lezen van zaken die ik zelf meegemaakt heb en nog elke dag meemaak in mijn reis als vastgoedbelegger. En dat is ook de bedoeling van mijn nieuwsbrief. Een soort van “Het Leven Zoals Het Is” van een vastgoedbelegger.

De 2 hoofdmanieren om te beleggen in vastgoed.

Vastgoedbeleggingen bieden een aantrekkelijk alternatief voor diverse andere investeringsmogelijkheden. Ze kunnen een regelmatig inkomen genereren en helpen bij het diversifiëren van je beleggingsportefeuille. Ik gebruik twee hoofdmanieren om in vastgoed te investeren: onrechtstreeks en rechtstreeks.

1. Onrechtstreeks beleggen in vastgoed.

Een eerste manier om te beleggen in vastgoed is door aandelen te kopen van vastgoedinvesteringsbedrijven. Dit is een zeer passieve vorm van beleggen in vastgoed, met lagere mogelijke winsten, maar vergt ook veel minder actief werk. Belangrijk is de selectie van het bedrijf en hoe ze met winsten omgaan. Ik ben wel voorzichtig met de “beloofde” of “gegarandeerde” winsten die ze adverteren. Dat gezegd zijnde zijn er wel een aantal zeer betrouwbare vastgoedinvesteringsbedrijven.

2. Rechtstreeks belegging in vastgoed

Je kunt zelf onroerend goed kopen en dit verhuren (of terug verkopen na een eventuele renovatie). Dit is een iets meer actieve vorm van beleggen, afhankelijk van welk type vastgoed je koopt en op welke manier je verhuurt of herverkoopt.

Soorten rechtstreekse vastgoedbeleggingen

Zoals ik reeds aangaf zijn er verschillende soorten vastgoedbeleggingen, zoals huizen, studio’s, appartementen, studentenkamers, zorgcentra, woningen voor expats, vakantiewoningen, hotelkamers, garageboxen en staanplaatsen,… Zelf heb ik vooral appartementen, studio’s en winkelpanden in portefeuille.

Ik had geen vastgoedopleiding, geen ervaring met investeringen in het algemeen en had maar een zéér beperkt budget. Ik had enkel wat spaargeld (waarvoor ik jaren hard heb moeten zwoegen) dat ik zeker niet wilde verspelen.

Hoe ik mijn eerste pand(je) heb gekozen (en waarom) kan je in een van mijn andere nieuwsbrieven lezen.

Mijn 4 risico’s van rechtstreekse vastgoedbeleggingen

Risico 1: Verlies van de investering

Net zoals elke investering is het verlies van (een deel van) je investering bij vastgoed ook een van de risico’s. Bepaalde panden kunnen oninteressant worden, politieke beslissingen kunnen een effect hebben op je investeringen (denk maar aan onteigeningen, zonevreemde situaties,…). Daarom dat ik altijd zeer zorgvuldig te werk ga bij de selectie van de panden waarin ik investeer.

Risico 2: Je geld zit vast

Investeren in vastgoed is minder liquide dan andere soorten investeringen. Met andere woorden, wanneer je je geld in bakstenen steekt, duurt het dikwijls veel langer voor je dat geld terug tot je beschikking hebt in het geval je het voor iets anders nodig zou hebben.

Risico 3: Prijsschommelingen

Een aantal van mijn panden heb ik gekocht met de bedoeling ze voor altijd te houden. Of zo denk ik er nu toch over.  Over eventuele prijsschommelingen maak ik me voor die panden geen zorgen. Goede jaren hebben zich in het verleden afgewisseld met minder goede en dat zal zo blijven.

Andere panden koop ik, met de bedoeling om ze na een verbouwing terug te verkopen. Dat is een korte termijnstrategie waar eventuele prijsschommelingen wel een risico zijn. En niet alleen van de prijs van het pand (tussen het tijdstip van de aankoop en het tijdstip van de verkoop) maar ook de prijs van bouwmaterialen en werkuren. Deze vorm van investeren vereist een heel andere strategie.

Risico 4: Je bent grotendeels op jezelf aangewezen

En dit is een groot verschil met onrechtstreekse vastgoedbeleggingen die meer gereguleerd zijn, maar ook zeker niet zonder risico…

Bij rechtstreekse vastgoedbeleggingen sta je er grotendeels alleen voor. Natuurlijk heb je notarissen en advocaten die je kunnen helpen maar dat is enkel voor advies. Je neemt zelf je beslissingen. Daarom dat ik ooit zeer klein gestart ben en stapje per stapje vooruit ga.

Conclusie

Beleggen in vastgoed is een zeer ruim gebied. Informeer je goed, lees veel en gebruik de tips en tricks en ervaring van anderen. Misschien kan ik je helpen door alvast te delen hoe ik tewerk ben gegaan, waar ik op let en de tips en tricks die ik over al die jaren opgepikt heb. Schrijf je dus zeker in op mijn nieuwsbrief en stap voor stap geraak je vooruit!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Blijf net zoals mijn 2.000 andere volgers op de hoogte van mijn ervaringen. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief “De Vrijdagse Vastgoedvriend” en krijg mijn exclusieve tips, strategieën en ervaringen rechtstreeks in je mailbox.